fiskejakke

Fakta om vinylgulve og allergi

En undersøgelse fra DTU’s Center for Indeklima og Energi peger på, at blødgørere fra vinylgulve og fiskejakker øger risikoen for astma og allergi hos børn. Undersøgelsen har dog mødt kritik fra blandt andre Astma-Allergi Forbundet og industrien, mens Venstre ønsker mere forskning. Informationscenteret for Miljø & Sundhed ruller gulv-historien ud og giver grønne råd om gulve (Nyhed – 13. august 2004).

 

Kan phthalater give allergi?

Børn, som lider af astma og allergi, kommer oftere fra hjem med et højere indhold af phthalater i husstøvet, viser en ny dansk/svensk undersøgelse (9. august 2004).

Forskere fra blandt andet DTU har sammenlignet 198 børn med symptomer på astma og allergi med 202 raske børn. Det viste sig, at koncentrationen af phthalaterne BBP og DEHP i husstøvet hos de allergiplagede familier var større end i kontrolgruppen.

Hvorfor?

Phthalater bruges blandt andet til blødgøring af PVC, og har hidtil mest været i fokus, fordi visse phthalater mistænkes for hormonforstyrrende effekter. I en pressemeddelelse retter en af forskerne bag undersøgelsen, DTU-professor Jan Sundell, særligt mistanke mod vinylgulve. Selve undersøgelsen siger dog ikke noget konkret om årsagssammenhængen.

  • – Selv om undersøgelsen ikke kan tages som bevis for, at phthalater fremkalder allergi hos børn, så rejser den sammen med andre undersøgelser en mistanke, som bør tages alvorligt, siger sekretariatsleder i Informationscenteret for Miljø & Sundhed, Thomas Breck.
  • – Fra dyreforsøg ved man, at phthalater på linie med en række andre kemiske stoffer – blandt andet tensider – kan forstærke den allergiske reaktion. Der bliver stadig flere børn med astma og allergi i den vestlige verden. Hvis phthalater i forbrugerpro­dukter kan forklare noget af stigningen, vil det være et vigtigt sted at sætte ind, tilføjer han.
  • – Jeg synes ikke, denne her undersøgelse giver grund til at hive vinylgulvene af derhjemme. Derimod kan den være endnu et argument for at vælge andre materialer til hjemmet end dem af PVC blødgjort med phthalater, når man skal købe nyt, mener Thomas Breck.

Læs Informationscenteret for Miljø & Sundheds grønne råd om gulve

Se listen over alternativer til PVC i boligen på Informationscenteret for Miljø & Sundheds hjemmeside

Læs DTU’s pressemeddelelse her.

 

Læs hele undersøgelsen her.